Historia Utseende Rasstandard TemperamentMaine Coon-katten kommer ursprungligen från Maine i USA. Det finns ett antal historier om hur rasen uppstod. Den mest intressanta är förmodligen den som invånarna i Maine kom fram till. De var fast övertygade av att denna imponerande och stora katt var resultatet av en parning mellan en tvättbjörn och en semilånghårig vildkatt. Tvättbjörn heter "racoon" på engelska, och det var från denna teroin som katten fick sitt namn. Men den mest troliga historien är nog ändå att Maine Coon-katten helt enkelt är resutatet av korsparningar av olika långhårskatter.

I mitten av 1800-talet kunde man för första gången läsa om Maine Coon katten i en kattbok . Det var en kattras som fascinerade och imponerade folket. I början av 1900-talet riskerade dock katten att dö ut som raskatt, då folk tappade intresset för rasen när andra, mer exotiska katter från Europa introducerades i Amerika. Men, det fanns fortfarande ett antal seriösa Maine Coon-uppfödare kvar, och tack vare deras arbete och hängivenhet började rasen att öka i antal igen.
1953 grundade dessa uppfödare "The Main Coon Cat Club" och 1968 grundades även The Maine coon breeders and Franciers association (MCBFA). Idag är Maine Coonen en av de populäraste raserna i USA, och intresset för rasen sprider sig allt mer över hela världen. Sveriges första Maine Coon importerades från England 1986. Ungefär 300 nya Maine Coon katter registreras i Sverige varje år (2001).